neděle 8. března 2015

Mardi Gras



Surry Hills, čtvrť, ve které bydlíme, leží v těsné blízkosti centra Sydney. Navzdory sousedství mrakodrapů světových firem je naše městská část plná starých viktoriánských domků a malebných zákoutí. Snad právě proto je centrem sydneyských umělců, bohémů, homosexuálů a transsexuálů. Není tak nic divného, že tady narazíte na páry stejného pohlaví a muže oblečené v ženských šatech, často s výrazným líčením a někdy i nepřirozeně velkým poprsím. Na ulici tu potkáte řadu výstředně oblečených Australanů. Na denním pořádku jsou pánská síťovaná trika, masivní černé vysoké boty i v létě a extravagantní brýle. Korunou pak bývá netradiční účes. Například lidí s modrými vlasy tu týdně potkám tolik, kolik jsem neviděla za celý předchozí život. Nekonvenčnímu životnímu stylu obyvatel naší čtvrti je přizpůsobena i skladba zdejších obchodů a barů. Narazíte tu na několik obchodů s pánským spodním prádlem s výlohou plnou extravagantních velmi vykrojených slipů a tang. A pokud toužíte po vystoupení zpěvačky v minišatech s podezřele mužnými rysy a přehnaným silikonovým poprsím, jistě se vám nejpozději ve druhém náhodně zvoleném baru zadaří. Ulice jsou tu plné obchodů s nekonvenčním uměním, výstředním oblečením, ale i romantických kaváren. Řada z nich se pyšní označením „bohemian“, které jsem původně znala jen ve významu „český“. Při prvních procházkách po naší čtvrti, jsem získala dojem, že jsme se přestěhovali do české čtvrti. Slovo „bohemian“ tady totiž najdete na každém rohu. Jak jsem ale zjistila „bohemian“ může znamenat jak český tak i bohémský. Takže všichni Češi jsou vlastně tak trochu bohémové.

Obrázek 1: Naše oblíbená sousední ulice

Cestou z centra města domů také míjíme řadu obchodů označených jako „Tool shed“, což v češtině doslovně znamená „kůlna (s nářadím)“. Dlouho jsme si lámali hlavu, co to je za obchody a jednou jsme se tam málem vypravili koupit chybějící šroubek. Naštěstí jsme ale včas zjistili, že v Austrálii se takto nepochopitelně označují sexshopy. Dalším zdejším krycím názvem obchodů s erotickými pomůckami je „adult shop“, tedy „obchod pro dospělé“. Zmást v angličtině může i výraz „night club“. V Česku se tak obvykle označují nevěstince, v angličtině to ale znamená obyčejnou diskotéku. Takže na tom, když v angličtině řeknete, že jste byli v „night clubu“, není nic špatného. Naopak jsem narazila, když jsem australským kamarádům vyprávěla, že jsem byla na masáži. Masáž („massage“) je v chápání Australanů totiž často krycí název pro erotické služby. A mému příběhu o masáži a bolavých zádech skoro ani nechtěli věřit. Poslední záludností, se kterou jsem se setkala, je slovo hosteska („hostess“). Pod českým výrazem si představím slečnu, která rozdává v supermarketu ochutnávky. V anglicky mluvících zemích se tím ale myslí spíše společnice často poskytující často i sexuální služby. Umíte si asi představit, jak se tvářila manažerka, které jsem na jednom ze svých prvních pohovorů vyprávěla, že jsem pracovala při škole jako hosteska („hostess“). Naštěstí se nakonec vše vysvětlilo.

Zpět ale k tématu dnešního článku. I když s naší čtvrtí úzce souvisí. Mardi Gras je francouzský výraz pro „tučné/tlusté úterý“ tedy den, kdy si lidé naposledy popřáli před obdobím půstu. Tento den byl tradičně spojen i s rejem masek v ulicích. Tradice karnevalu v povánočním období často následovaného půstem je rozšířena nejen v řadě evropských zemí, ale i v severní a jižní Americe. I když kořeny této tradice a její formy se velmi liší nejen mezi jednotlivými státy, ale i v rámci regionů. V některých městech jako například v Sydney je Mardi Gras oslavou gayské a lesbické komunity. Během několikadenních oslav jsou připraveny nejen výstavy a filmy s touto tématikou, ale svou podobu změní například i některé bankomaty (anglicky „ATM“) a je na nich hrdě napsáno „gAyTM“ („homosexuální bankomat/bankomat pro homosexuály“).

Obrázek 2: gAyTM

Jak už jsem zmínila, právě naše čtvrt, je oblíbenou destinací homosexuálů, není tedy divu, že pávě tudy míří v rámci festivalu několikakilometrový průvod masek včetně několika alegorických vozů. Iniciativa spojená s tímto festivalem podle svých stránek usiluje o zviditelnění lesbických žen, gayů, bisexuálů, transsexuálů, intersexuálů/hermafroditů a dalších sexuálních menšin. Snaží se inspirovat svět k lásce jednoho k druhému a oslavou diverzity lásky. Její znak, růžová ležatá osmička symbolizuje nekonečné milování.

Tato akce přivádí dnes do Sydney statisíce návštěvníků. Ne vždy ale byla vřele přijímaná širokou veřejností. První pochod se uskutečnil v roce 1978 a setkal se s neočekávaným policejním násilím. Od těch dob se ale postoj k homosexuálům ve většině civilizovaného světa změnil. To co bylo původně nazýváno úchylkou a později nemocí, se dnes považuje za zcela normální a svobodu každého. Pro Mardi Gras byl průlomový zákon z roku 1979, který dovoloval v Sydney pořádat demonstrace i bez předchozího povolení. V tomto roce se pochodu zúčastnilo přes 3 000 lidí. Rok na to byla představena party po průvodu a řada doprovodných akcí následovala v dalších letech. Publikum se každoročně rozrůstalo, ale i tak festival čelil kritice některých skupin. Například v roce 1985 byla Margi Gras téměř zrušena kvůli apelu na bezpečnost týkající se AIDS. Reverend Fred Nile je neznámějším duchovním, který Mardi Gras veřejně odsoudil a v 90. letech se proslavil modlením za déšť v době Mardi Gras a částečně „uspěl“. O akci se začínala zajímat i média a turisté. Počet návštěvníků v roce 1993 je odhadován na půl milionu a ekonomický přínos na 38 milionů AUD (760 milionů CZK). V roce 1994 zařadila jedna z hlavních australských televizních stanic ABC padesátiminutový sestřih z Mardi Gras v hlavním večerním vysílacím čase. Navzdory kritice šlo o nejsledovanější nedělní program všech dob. Margi Gras se pro organizátory stalo výnosným byznysem již v 90. letech. Do červených čísel se dostali kvůli malému počtu zahraničních turistů a strachu z létání po 11. září 2001. Během několika let ale festival opět vzrostl a v roce 2006 byla Mardi Gras v Sydney vyhlášena jako jeden z 10 nejlepších karnevalů a celosvětově nejlepší akci pro homosexuály. Od roku 2012 se průvodu pravidelně účastní 10 000 barevných masek. Podle organizátorů je sydneyská Mardi Gras globální homosexuální akcí roku a unikátní příležitostí, jak uniknout zimě na severní polokouli. O důvod víc, proč přijet do Sydney.

Obrázek 3: Nejlepší foto úlovky v letošní Mardi Gras

Mezinárodně uznávané označení homosexuálních organizací a akcí je duhová vlajka. A tato symbolika se odrážela jak na oblečení návštěvníků, tak i na výzdobě podniků v okolí Mardi Gras. Dalším, v Česku možná méně známým, označením homosexuálů je růžový trojúhelník, který je i oficiálním logem organizace pořádající Mardi Gras. Tento symbol byl původně používán nacisty k označování homosexuálů v koncentračních táborech, později se ale stal znakem odboje homosexuálů, jejich hrdosti a práv. Homosexuální komunita ho dnes používá jako hrdé označení vlastní sexuální orientace.

Obrázek 4: Nejlepší foto úlovky v letošní Mardi Gras

A jak jsem Mardi Gras oslavili my? Vzhledem k tomu, že hlavní trasa karnevalového průvodu vedla kolem našeho domu, nešlo se oslavám vyhnout. V průvodu se střídaly nejrůznější skupiny. Sydneyská zoo vyslala alegorický vůz s nápisem „buď svůj, buď divoký“. Následovala parta chlápků, co se na znamení ve dvojicích vášnivě políbili. Dodávky se otřásaly vlněním tanečníků na korbách. Chlapci oblečení do pár řetízků a trojúhelníčku látky v předu střídali ty oděné v latexu od hlavy až k patě. Ale ani dámy se nedaly zahanbit a celý průvod zahájila spanilá jízda lesbiček na motorkách. Zúčastnily se všechny věkové skupiny od malých dětí s rodiči až po bělovlasé, včetně alegorického vozu hrdě připomínajícímu první ročník v roce 1978. K vidění byl i koktejl velikosti dvoupatrového domu. Vzhledem k blížícím se volbám byla řada vystoupení doprovázena i slogany kandidátů a někteří z nich se průvodu zúčastnili osobně. Prezentovaly se nejrůznější zájmové a profesní skupiny zdravotníků, sportovců, policistů ale i „milovníků maracuji“, snad právě proto, že anglicky se jmenuje „passionfruit“, tedy doslovně „vášnivé ovoce“. Vše se samozřejmě neobešlo bez záplav třpytek, třásní, taneční hudby a tisíců duhových vlajek i oblečků. Když už jsme u těch barev i já se nechala strhnout a upekla jsem alespoň duhový dort. Průvod ke své prezentaci využila i řada společností, protože i kdyby v Sydney žily jen obligátní 4 % homosexuálů, je to 200 000 potenciálních zákazníků a to nepočítám jejich příznivce a další sexuální menšiny. Příležitosti takto se zviditelnit se chopila například australská letecká společnost Qantas. Barevným alegorickým vozem ve tvaru letadla a se sloganem „rainbow roo“ (tedy slangově „duhový klokan“) si vysloužila potlesk přihlížejících. Bylo zábavné dívat se na lidi, kteří se nebojí udělat si srandu sami ze sebe. A navíc jsme měli tu velkou výhodu, že jsme všem mohli sledovat z pohodlí našeho bytu a na rozdíl od většiny diváků jsme nemuseli stát na chodníku několik hodin předem, abychom si zajistili dobrý výhled.

Tož tak. Děkujeme všem čtenářům za přízeň a za dva týdny opět v neděli se můžete těšit na článek s názvem Sporty v Austrálii, aneb jak se cvičí hlavou dolů. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R

Žádné komentáře:

Okomentovat