neděle 16. listopadu 2014

Australské zajímavosti


Název Austrálie je odvozen z latiny a označení „terra australis inkognita“ (neznámá jižní země) je známé již z římských časů. Konkrétní umístění kontinentu ale nebylo v té době známé. Po zahájení osidlování Angličany byl tento název přijat za oficiální označení pátého kontinentu. Administrativní rozdělení země je trochu zmatečné. Australský svaz je konstituční monarchií a skládá se z šesti států (Nový Jižní Wales, Queensland, Jižní Austrálie, Tasmánie, Victoria a Západní Austrálie), dvou pevninských (Severní teritorium a Teritorium hlavního města) a několika malých ostrovních teritorií. Rozdíl mezi státem a teritoriem je například v míře podřízenosti federální úpravě, přičemž státy mají vyšší míru samostatnosti.

Obrázek 1: Australské státy (a teritoria)
Autor: SonNy cZ at cs.wikipedia

Australská vlajka se skládá z modrého obdélníku s vlajkou Velké Británie v levém horním rohu. Tzv. Union Jack odkazuje mimo jiné i na skutečnost, že hlavou Australského svazu je i dnes britská královna Alžběta II. V pravé polovině vlajky je souhvězdí Jižního kříže, které dominuje jižní obloze a které díky jeho poloze nelze pozorovat z Česka. V levé dolní části australské vlajky se nachází sedmicípá Hvězda federace. Jejich šest hrotů znázorňuje již zmiňované svazové státy a sedmý cíp je společný pro dvě nezávislá federální teritoria. Australská vlajka je velmi podobná té novozélandské, která se liší jen chybějící Hvězdou federace a nejmenší hvězdou ze souhvězdí Jižního kříže. Kvůli častým záměnám obou vlajek probíhají aktuálně na Novém Zélandu bouřlivé diskuze o vyhlášení referenda o vlajce nové, která by na sobě mohla nést například obrázek stříbrné kapradiny jako symbolu novozélandské flóry.


 
Obrázek 2: Australská (nahoře) a novozélandská vlajka (dole)
  
Ve státním znaku Austrálie je klokan a emu. Zvířata, která nikdy necouvají. Jako symbol zaměření Austrálie na budoucnost a ne obracení se k minulosti, jejíž některé novodobé části jsou přinejmenším kontroverzní. Ale o tom více v některém z příštích dílů.

Hlavním městem Austrálie je Canberra, která byla uměle zbudována v reakci na tahanice mezi Sydney a Melbourne o získání tohoto statusu. Sydney si dělalo nárok jako nejstarší australské město, kde se vylodili první britští dobyvatelé, a zakotvily první lodě s trestanci na konci osmnáctého století. Melbourne se chtělo stát hlavním městem z titulu své velikosti a významu zejména v 50. letech devatenáctého století, v období australské zlaté horečky. A částečně se mu to povedlo. Melbourne bylo hlavním městem Austrálie v letech 1901 až 1927, tedy do zbudování dnešního hlavního města. Název Canberra je odvozen z domorodého jazyka Aboriginců a znamená „místo setkávání“. V Canbeře sídlí Australská vláda. Zasedací místnost parlamentu je netradičně zbudována pod travnatým příkrovem. Obyvatelé a návštěvníci města se tak mohou projít nad hlavami zákonodárců, což vyjadřuje záměr architekta zdůraznit, že poslanci jsou podřízení občanům a jejich zájmům. Canberra si udržela status hlavního města i navzdory své nepřílišné velikosti (něco málo přes 300 000 obyvatel) v porovnání se Sydney (4,5 milionů obyvatel) a Melbourne (3,8 milionů obyvatel). Canberra je zároveň jedním z nejvzdálenějších hlavních měst od Prahy (16 000 km vzdušnou čarou), takže na rčení o protinožcích něco jistě bude. Tím úplně nejvzdálenějším hlavním městem je ale novozélandský Wellington (18 000 km vzdušnou čarou).

Austrálie je také známá jako země s velmi malou hustotou populace. Necelí tři lidé na km². Řadí se tak světově na třetí místo hned za Namibií a Mongolskem. Schválně zkuste hádat, jak je na tom Česko. ČR s průměrnou hustotou zalidnění 133 obyvatel na km² zabírá celosvětově osmdesátou šestou příčku. Vzhledem k malému množství obyvatel v rozsáhlých vnitrozemských oblastech Austrálie bylo nutné přistoupit k některým netradičním opatřením jako například školní výuce po vysílačce. Vzhledem k obecně nepříliš dobré kvalitě internetu v Austrálii, věřím, že i dnes je tato vyučovací metoda aktuální. Na kritice pomalého internetu postavil letos v zimě svoji kampaň i jeden australský poskytovatel internetu. Pomalému připojení se z plakátů vysmíval i slovenský bača. Ne že by většina Australanů tušila, kde Slovensko leží. Reklama byla založená na slovní hříčce. Začátek slova Slovensko se v angličtině totiž vyslovuje stejně, jako slovo pomalý („Slow-akia“).

Obrázek 3:Australská reklama s rozesmátým bačou
Zdroj: Markething.cz

Další australskou zajímavostí jsou tzv. létající doktoři („flying doctors“). V prvních více než sto letech osidlování nitra rudého kontinentu znamenalo vážnější zranění nebo nemoc téměř jistou smrt. Cesta k nejbližšímu lékaři trvala nejen vzhledem k velké vzdálenosti ale i neexistujícím cestám někdy až několik týdnů. Trochu lepší vyhlídky skýtalo bydlení v blízkosti telegrafní stanice. Tito lidé měli alespoň šanci, že je jejich známí mohou léčit podle instrukcí lékaře přeložených z Morseovy abecedy. Podobný případ stál údajně i za vznikem létajících doktorů. Vážně zraněného honáka podle pokynů z telegrafu operoval bez základního vybavení a narkózy telegrafista, který kdysi prodělal pouze školení první pomoci. Amatérsky provedená neodkladná operace dopadla úspěšně. Po několika dnech se však bohužel objevila infekce a přivolaný lékař, který dorazil po několikatýdenní cestě, mohl provést již pouze pitvu. Hrdinský čin lidí z tohoto příběhu však inspiroval reverenda Flynna na počátku minulého století k založení odlehlé základny flying doctors, odkud létali lékaři za svými pacienty. K dorozumívání údajně používali prvotní vysílačky s dosahem až 500 km poháněné jakýmsi šlapacím zařízením. Létající doktoři hrají významnou roli v australském vnitrozemí dodnes.
Australský svaz má vlastní měnu – australský dolar (AUD). Australský padesáti-cent je největší platnou mincí na světě a je opravdu velký. Obvykle párkrát za měsíc vysypáváme monstrózní drobné z peněženky do kasičky, aby nám to neutrhlo kapsu. V Austrálii byla vyrobena i jednotunová zlatá mince, která má hodnotu přes milion AUD. Ještě že ta není volně v oběhu. Naopak velmi praktické jsou australské bankovky, které nejsou papírové ale plastové. Jejich výhody doceníte zejména v létě, když si je zapomenete v kapse plavek. Na rozdíl od těch českých papírovo-bavlněných přežijí téměř jakékoliv zacházení a navzdory mokru a špíně stále vypadají jako nové a zároveň jsou velmi těžko padělatelné.

Obrázek 4: Největší platná mince – australský padesáti-cent (uprostřed, česká jedna koruna vlevo, dvou-dolar vpravo)
 
V Austrálii naleznete podnebí od toho mírného, například na jihu na ostrově Tasmánie, až po to tropické a subtropické. Pouště a polopouště pokrývají velkou část země zejména na západě. Pátý kontinent se rozkládá na jižní polokouli, což má mimo jiné za následek, že roční období tu jsou opačně něž v Evropě. Aktuálně se tak připravujeme na naše první letní Vánoce. Průměrná letní teplota 29°C a zimní 13°C by se mohla většině Čechů jevit jako vysněné teplíčko po celý rok. Opak je ale někdy pravdou a z vlastní zkušenosti víme, že australská zima umí pěkně potrápit. Když zimní noční teploty spadnou k 5°C, chce to v domech bez topení a s jednoduchými často příliš netěsnícími okny značnou dávku otužilosti. Na rozdíl od Evropy tu fouká chladný vítr z jihu a v zimě někdy dosahuje rychlosti až 120 km za hodinu.

Větrné počasí má také další velmi nepříjemný důsledek – rýmu. I přes otužilost Australanů i je čas od času doběhne. Bohužel je tu rozšířené popotahování namísto smrkání. Sborové popotahování v zimě v autobuse a ve škole dost rušilo moji pozornost nad rozečtenou knížkou a přednášenou látkou. Nejsem si zcela jistá, co přesně velí při rýmě australská etiketa, ale vím, že například pro Číňany a některé Řeky je společensky přípustnější popotahovat a v krajním případě se dojít vysmrkat na záchod, než použít kapesník na veřejnosti, sahat na použitý kapesník a pak si ho ještě strčit do kapsy nebo do kabelky. Hygienické aspekty každé z těchto zvyklostí mají něco do sebe, ale chce to hodně vzájemné tolerance. I když díky tomu můžou vzniknout i komické situace. Moji známou Češku neodbytně dobýval jeden Číňan. Slečna si zoufala, že už neví, jak ho má odmítnout. Načež ji zkušenější kolegyně poradila: „Neboj, stačí, když se před ním vysmrkáš a tím se mu znechutíš.“ Nejsem si jistá, jak tento příběh skončil, ale jde asi o nejoriginálnější nápad, jak se zbavit dotěrného nápadníka. Docela by mě také zajímalo, jestli v zemích s opačnou zvyklostí než u nás maminky okřikují svoje děti například: „Přestaň smrkat a okamžitě začni popotahovat, ve slušné společnosti se přece smrkat nesluší.“

Tož tak. Jako obvykle děkujeme všem čtenářům za přízeň a za dva týdny opět v neděli se můžete těšit na článek o australských plážích. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R

Žádné komentáře:

Okomentovat