Když
jsme se ptali našich Australských známých, co je jejich národní jídlo, dlouze
se zamysleli a pak řekli, že něco z grilu, neboli barbecue. V létě
všudypřítomné grilování je tu opravdu tématem číslo jedna. Grilují se obvykle klobásky,
které se pro nás netradičně podávají mezi dvěma toustovými chleby. Vliv
původních anglických kolonizátorů se odráží v australské kuchyni nejen
velkou oblibou nejrůznějších sendvičů, ale i vegemite/marmite, pomazánkou ze
zeleniny, kvasnic a koření, která chutí i barvou připomíná české Maggi.
Australané jsou stejně jako Angličané odkojeni na opečených toustech s touto
pomazánkou a na vegemite/marmite nedají dopustit. Největší fajnšmekři holdují
lepeňáku z jednoho toustového chleba namazaného vegemite/marmite a druhého
burákovým máslem. Kombinace, ze které se asi většině Čechů ježí vlasy
hrůzou.
K pátému
kontinentu neodmyslitelně patří i sušenky Tim Tam. Čokoládová lahůdka byla
uvedena na trh přesně před 50 lety, což je období delší než jedna pětina novodobé
australské historie. Moderní australské dějiny se počítají od zabrání východní
poloviny pevniny Velkou Británii v roce 1770, resp. od prvního osídlení
pobřeží trestanci v roce 1788. Kromě klasické příchutě jsou Tim Tam
nabízeny i v nejrůznějších variacích, včetně anglické populární kombinace
čokolády a mentolu. Oblíbeným dezertem je i sněhový dort pavlova. Slavná ruská
baletka Anna Pavlová rozšířila během svého světového turné tuto lahůdku do řady
měst.
Velmi
oblíbené jsou v Austrálii i velké snídaně v malebných kavárničkách
v postranních uličkách. V nabídce obvykle jsou vajíčka na různé
způsoby, palačinky, ovesné kaše, ale i klasická anglická snídaně – volské oko,
pečená slanina a fazole v rajčatové omáčce. Obdobně jako v Americe se
tu často servírují i francouzské tousty. Tedy toustový chleba obalený ve směsi
vajíčka a mléka, který se tradičně jí s vypečenou slaninou a javorovým
sirupem, který svou chutí připomíná aromatický med. Ochutnat jsem se zatím
neodvážila, ale navzdory netradiční kombinaci sirupu a slaniny si umím
představit, že to nechutná špatně.
Když
jsem v úvodním článku psala, že během prvních týdnů jsme tu viděli klokany
pouze plyšové, nebyla to tak úplně pravda. V obchodě mě hned několik dní
po příjezdu zaujala široká nabídka sušeného masa. Kromě obligátního hovězího je
tu k dostání právě i sušené maso klokaní. Tím to ale nekončí. Lze si
koupit i maso z emu a dokonce i z krokodýla. Běžný sortiment
supermarketu tvoři i klokaní steaky a klobásky. Obecně však klokaní maso
z místního jídelníčku postupně ubývá. Nejen pod tlakem ochránců přírody,
ale částečně i z etických důvodů. Přeci jen jsou klokan a emu národními
symboly nejmladšího kontinentu.
Velký
důraz je kladen na australský původ potravin. Pravděpodobně proto, aby se
zámořské potraviny vůbec prodávaly, jsou často označeny jako „evropská
kvalita“. Australané jsou také aktuálně téměř posedlí zdravou stravou bez
glutamátů. Označením, že jídlo je bez glutamátů, se pyšní i řada restaurací,
což je jistě pozitivní. Na druhou stranu nápis na čerstvém banánu, že
neobsahuje tuk ani glutamáty, mě asi nepřestane rozesmávat.
Kromě
anglické kuchyně je ta australská silně ovlivněna i jinými světovými
kulinárními poklady. Třeba tradiční ukrajinský pokrm kuře Kyjev plněné
bylinkovým máslem se minimálně v Sydney servíruje na každém rohu. Díky
početné komunitě přistěhovalců je dostupná i například řecká kuchyně.
Australské Melbourne je údajně dokonce hned po Aténách a Soluni třetím
největším městským společenstvím Řeků na světě. Nejsilnější vliv má ale beze
sporu kuchyně asijská. Kapitolou samo o sobě jsou pak asijské obchody a trhy,
na kterých jsou k dostání mimo slepičích pařátů a řady
neidentifikovatelných potravin opatřených pouze čínskými znaky i roztodivné
druhy ovoce a zeleniny. Jako velcí příznivci objevování nových netradičních
chutí si to tu opravdu užíváme. Metodou pokus omyl prozkoumáváme australské
kulinární poklady a předháníme se, kdo dnes první navrhne, že si jdeme koupit
nějakou divnost.
Obrázek 1: Paddy's Market
Jedno
z jídel, po kterých se nám tu první měsíc stýskalo, byly české koláče a
buchty. V obchodech je k dostání různé pečivo z listového těsta,
ale o kynuté koláče jsme tu nezavadili. Při jedné procházce jsme tento týden
náhodně zašli do pekařství v čínské čtvrti a koupili si kynutou buchtu.
Těsto chutnalo úplně jako v Čechách, jen náplň byla neurčitá růžovobílá
hmota. Nicméně v pekárně měli v nabídce i rozinkovou vánočku
posypanou mandlemi. Pekařství s podobným sortimentem jsme v čínské
čtvrti našli ještě několik. To by člověka nenapadlo, jak blízko k sobě má
čínská a česká kuchyně.
Naše
zážitky ze zkoušení neznámých potravin a nápojů by vydaly na samostatný blog.
Ve zkratce musím ale všechny varovat alespoň před hořkým melounem („bitter
melon“). Meloun vypadá jako větší vrásčitá okurka, uvnitř bílý a pod vrstvou
dužiny je vatovitý střed. Navzdory tomu, že tato zelenina je podle všech
dostupných materiálů nesmírně zdravá, polknout se nám ji nepodařilo. Chuť bych
popsala jako kombinaci nezralého ovoce s hořkou příchutí. No prostě takhle
si představuji chuť něčeho jedovaného. Podle video kuchařky se dá konzumovat
syrový, k tomu se ale neodvážil ani sošný kuchař, hrdina celého videa, a
rovněž po dušení malého množství melounu s kopou česneku, čili a tuňáka
nevypadal při jídle příliš spokojeně.
Obrázek 2: Hořký meloun
Naopak
nám tu velmi chutnají sladké čínské koláčky plněné černými fazolemi.
Navzdory tomu, jak nepředstavitelně a možná i nechutně to zní, jsou opravdu
dobré. Je to vlastně taková česká buchta s tenkým těstem podobným
listovému plněná černou hmotou, která chutí trochu připomíná kořeněný čokoládový
krém. Výborné také byli mini buchtičky a vanilkový vnitřkem, které ve
vyhlášeném obchůdku v čínské čtvrti vyrábí přímo před zákazníky plně
automatizovaná stroj, jehož rok výroby odhadujeme minimálně před 100
lety.
Obrázek 3: Krabí a humří hostina
V Sydney
jsme si nemohli nechat ujít ani další ze zdejších vyhlášených kulinárních
míst, rybí trh. K vidění tam byl například krab velikosti mikrovlnky (na
kterého bychom doma jen těžko hledali hrnec) a řada ryb a mořských potvor, o
kterých se jen dohadujeme, co přesně to bylo. V přilehlém bistru
jsme se nechali nalákat na kraba a pravděpodobně humra. Krab překvapivě chutnal
téměř stejně jako české krabí tyčinky, které kraby viděly jen z rychlíku.
Maso pracně vydolované z pevného obalu krabí nožky i podobně jako česká
krabí tyčinka vypadá, na povrchu výrazně růžové, uvnitř bílé. Pokud někdo víte,
jak se to jí, určitě mi dejte vědět. Já krustu krabí nožky prošťuchovala tupým
koncem plastového příboru, a jestli mě někdo pozoroval, jistě se náramně bavil.
Vyhlášené jsou i australské ústřice, které se tu dají v porovnání
s Českou republikou, koupit za hubičku. Možná tomu dám ještě šanci, i když
naposledy to chutnalo jako lžíce mořské vody s trochou želé.
Obrázek 4: Prodejkyně ústřic na rybím trhu
v Sydney
Nesmíme zapomenout ani na kuchyni původních
obyvatel Austrálie, Aboriginců. Tu jsme zatím neměli možnost ochutnat, ale
z dokumentů, které jsme viděli, na nás udělala dojem. Aboriginci dodnes
žijí v úzkém spojení s přírodou a součástí jejich jídelníčku jsou
například i leguáni. Poté co zvíře chytí za ocas, roztočí ho a hlavou mu
mrsknou o připravený zapíchnutý klacek. Celého leguána pak pečou přímo v
rozpálených uhlících. V centrální Austrálii v oblasti Alice Springs
můžete vyzkoušet i delikatesu původních obyvatel - larvy brouků a motýlů.
Podávané pečené nebo v syrovém stavu.
Tož tak. Jako obvykle děkujeme všem čtenářům za přízeň a za dva týdny opět v neděli se můžete těšit na zajímavosti o Sydney. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.
Tož tak. Jako obvykle děkujeme všem čtenářům za přízeň a za dva týdny opět v neděli se můžete těšit na zajímavosti o Sydney. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.
M+R
Žádné komentáře:
Okomentovat