neděle 15. dubna 2018

Dovolená nedovolená na Fidži – 2. část



Místní jsou neuvěřitelní zpěváci a jednou z příležitostí zazpívat si je nedělní návštěva kostela. Já se jedné takové zúčastnila a bylo to opravdu velkolepé. V malé vesnici nedaleko našeho hotelu, do neoznačené menší budovy mířili místní v bílém oblečení. Nebudu lhát, tříhodinový obřad byl náročný, ale určitě stál za to. Celé oslavy začaly krásným zpěvem téměř ve stylu černošských gospelů. V druhé části nás překvapil svatební ceremoniál následovaný divadelní scénkou s Kristovou smrtí a z mrtvých vstání. Do divadla se zapojila většina vesnice. Kostýmy byli vyrobené svépomocí, například hotelový župan, který byl zřejmě vyřazen kvůli velkému fleku na zádech. I tak to mělo své kouzlo. Ježíše ztvárnil místní krasavec, kterého cestou Kalvárie ostatní kamarádi nemilosrdně mydlili větvičkami a klacky. Navzdory vážnosti tématu, byl celkový dojem relativně vtipný. I místní děti se chichotaly a dospělí se místy smáli nahlas. V další části rozlícený řečník nabádal ke čtení bible a křičením s námi sdílel svou cestu od drog k bohu. Za což si vysloužil potlesk místních. Většina proslovů byla ve fidžijštině, ale někteří z řečníků přidali krátké shrnutí v angličtině pro mě a dvě blondýny v nevelkém sále. Po necelých třech hodinách jsem se s druhou turistkou rozhodla z kostela vyplížit. Nebudu předstírat nějaké vznešené cíle, prostě jsme chtěli stihnout oběd. Řidič nám cestou zpět do hotelu řek, že jsme dobře udělali, poslední řečník je zde známí rozsáhlostí svých projevů. Mezi sebou jsme pak v nadsázce žertovali, že kdybychom zůstali do konce, možná bychom nestihli ani večeři. Řidič očividně nebyl nejpobožnější obyvatel vesnice.

Obrázek 5: Fidžijský kostel

Na slavnostní příležitost se většina svatebčanů oblékla do bílého. Ženy měly volnější šaty ke kolenu s krátkým rukávem, pod nimi ale ještě sukni až ke kotníku. Pánové bílou košili s kravatou a bílou zavinovací sukni oblekového stylu pod koleno. Chápu, že obrat „pánká sukně oblekového stylu“ může být těžko představitelný. Jde o kus oblečení, který je v pase stejný jako tradiční kalhoty, jen dole má místo nohavic sukni. Obdobně byly oblečené i děti. Většina lidí byla bosa, pár místních mělo žabky a jen asi dva lidé měli polobotky. Na všední příležitost muži nosí černé plátěné sukně ke kolenu s pestrobarevnou košilí havajského stylu. Ženy dlouhou zavinovací sukni často ve stejné barevné kombinaci jako vršek. I sem proniká západní styl a zejména mladí muži nosí rádi i šortky a tričko. I pánské sukně jsou ale stále hojně rozšířené. Sukýnky k trávy už nosí jen na kulturní představení pro turisty. A navzdory velké oblibě kokosů, podprsenku z nich jsme neviděli ani jednou. Upřímně řečeno o existenci a praktičnosti takového dámského vršku mám kvůli limitované velikosti košíčků své pochybnosti. Možná jde o další věc, která existuje jen v Disneyho kreslených pohádkách.

Tradiční fidžijské obydlí, bure je chatička někdy na kůlech zhruba metr nad zemí s vysokou slaměnou střechou. Vnitřní prostor má obvykle jen jednu místnost, kde spí celá rozvětvená rodina. Ohniště na vaření je často mimo hlavní chatrč a koupelna v moři nebo sprcha před domem. Řada turistických zařízení nabízí nocleh v bure. I my jsme nocovali většinu našeho pobytu v domorodých chatičkách. Od těch moderních se sprchou a záchodem až po ty tradiční v domorodé vesnici s pavouky a myším hnízdem. Stejně jako v oblékání i na svých obydlích mají domorodci rádi barvy. Vedle tyrkysově modrého domku stojí hráškově zelený a opodál červený.

Obrázek 6: Domorodé obydlí bure

Na rozdíl ode mě se Radek odvážil na potápění se žraloky. Fidžijský Pacific Harboure je jedno z mála míst na světě, kde se dá potápět bez ochranné klece. Žraloci mají oblíbenou lokalitu, kde se obvykle vyskytují a jsou zvyklí, že je velmi zkušení průvodci chodí občas krmit. Ponor začíná ve třiceti metrech, kde lze narazit na zdejší největší druh žraloka (bull shark). Dosahují velikosti okolo tří a půl metru. Skupinka zhruba deseti potápěčů si klekne na dno za nevysoký korál. Jeden z instruktorů na každé straně odhání žraloky, kteří se příliš přiblíží. Používá na to něco, co vypadá jako násada od rýče. Třetí průvodce o trochu víš láká žraloky popelnicí zavěšenou na laně, ze které občas vyteče rybí krev nebo vyhodí nějakou rybí hlavu. Vzhledem k příznivé sezóně se kolem Radka prohánělo okolo třiceti samic a samců. Když se všichni pokochali těmito obry, vystoupali do hloubky deseti metrů, kde kolem plavali zhruba metr a půl dlouzí žraloci (silver reef shark). Jeden z instruktorů je klidnými gesty krmil rybími hlavami přímo z ruky. I když to s sebou nese velkou praxi a určitou dávku rizika. Pod neoprenem měl obléknutou dlouhou drátěnou rukavici až k rameni. Poslední zastávka ve čtyřech metrech je u menších žraloků s bílou a černou ploutví (black and white tip sharks). Nejde jen o zábavu pro turisty, ale průvodci pravidelně odebírají vzorky na vědecký rozbor a všichni ve skupině mají za úkol žraloky počítat, kvůli evidenci stavů. Podívat se sem byl jeden z Radkových snů a rozhodně ho to nezklamalo. Ba naopak, pokud bychom měli více času, rád si to hned zopakuje. Já si zatím užila poklidné dopoledne u bazénu a alespoň jsme měla prostor dohnat psaní blogu.

Video 1: Radkovo potápění se žraloky

Tož tak. Jako obvykle děkujeme všem čtenářům za přízeň a příští týden se můžete těšit na další díl našeho cestovatelského deníku z Fidži. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R

Žádné komentáře:

Okomentovat