neděle 8. dubna 2018

Dovolená nedovolená na Fidži – 1. část


Velikonoc jsem se letos nemohli dočkat. Čekala nás totiž cesta na Fidži. Při plánování dovolené nás velmi překvapilo, že i v porovnání s australskými cenami je Fidži v některých oblastech dražší, i když je mi jasné, že náklady na život místních jsou velmi odlišné od turistických cen. My měli to štěstí, že v rámci oslav dvacátého výročí firma, pro kterou Radek pracuje, pozvala na Fidži na čtyři dny zaměstnance a jejich rodiny. Za mě nejlepší zaměstnavatel všech dob. My se rozhodli si pobyt prodloužit o další týdne. Vzhledem k místním cenám jsme se ale z Hiltonu stěhovali nejprve do hostelu, jeden měl 28 postelí na pokoji, a poté do domorodé vesnice s popiskem ubytování, elektřina je dostupná jen při zvláštních příležitostech. Díky této diverzitě jsme měli možnost poznat mnoho aspektů života na Fidži. Při našich cestách nejsme na ubytování nároční a bereme cokoliv, kde to nevypadá, že se probudíme v lepším případě jen bez jedné ledviny.

Obrázek 1: Uvítání na Fidži

Předchozí odstavec byl původní úvod blogu, napsaný když jsme ještě netušili, jak se všechno vyvine. Pak to ale přišlo. Během této dovolené nás potkalo snad všechno, co mohlo. Začalo to Radkovým ztraceným zavazadlem, následoval cyklon, mořská nemoc na lodi, otrava jídlem, druhý cyklon, zaplavené silnice a pro návratu domů horečka. Navzdory vší nepřízni osudu ale musíme přiznat, že Fidži je překrásná země a ještě bychom se tam někdy rádi podívali. Taky doufáme, že jsme si všechnu cestovatelskou smůlu vybrali alespoň na několik let dopředu.

Fidži je ostrovní stát na sever od Nového Zélandu. Rozkládá se nedaleko Vanuatu, Tongy a Nové Kaledonie. Z celkového počtu 300 ostrovů je pouze 100 trvale obydlených. Tři čtvrtiny z celkové populace méně než milion obyvatel žije na největším ostrově. Hlavní město Suva na východním pobřeží. Moto země je bojte se boha a ctěte královnu. Oficiální jazyky jsou angličtina, fidžijština a hindi. Indové tvoří více než třetinu fidžijské populace. Většinové náboženství je křesťanství a hinduismus v indické komunitě. Indy sem dovezli britští kolonizátoři na práci na plantážích s cukrovou třtinou a řada z nich tu již zůstala. Navzdory tomu, že byli považování za obyvatele druhé kategorie a například nesměli vlastnit půdu. Místo toho se tu ale prosadili jako skvělí podnikatelé ve službách. Větší rovnoprávnost jim přinesla až nová ústava v roce 1997. Mezi hlavní průmyslová odvětví na Fidži patří lesnictví, těžba minerálů, rybaření a samozřejmě turismus. Významné je i pěstování cukrové třtiny, které tu zavedli britští kolonizátoři. Ti ovládali Fidži od roku 1874 do 1970, kdy získali Fidžijci nezávislost.

My začali naši cestu v Nadi, na západním pobřeží, v hlavní turistické destinaci na Fidži. V této oblasti je i nejpočetnější indická komunita a největší hinduistický chrám na jižní polokouli. I když bych přísahala, že něco podobného jsem už četla o nějakém chrámu v Austrálii. Unikátní fidžijská kultura se vyvinula za století četných bojů mezi místními kmeny. Provázeli ji i rituální lidské oběti a kanibalismus byl součástí každodenního života. Fidžijci dnes o tomto období mluví jako o čase ďábla. Mezi námořníky se ostrovům přezdívalo kanibalské a vyhýbali se jim. Díky tomu se zachovala unikátní místní kultura. V 17. století na Fidži dorazil holandský mořeplavec Abel Tasman. Ano, ten Tasman, po kterém se dnes jmenuje australský ostrov Tasmánie. V 19. století evropští osadníci mířili na Fidži za lovem velryb, santalovým dřevem a jako misionáři. Obdobně jako do Austrálie i na Fidži s sebou Evropané přivezli spalničky, proti kterým neměla místní populace vyvinutou imunitu. Epidemie zabila čtyřicet tisíc místních obyvatel.

Obrázek 2: Fidžijští bojovnici

Pojďme ale od historie k něčemu veselejšímu. Začněme třeba fidžijskou kuchyní. Asi tím nejtradičnějším fidžijským jídlem je rybí pokrm kokoda (čti kokoNda). Na rozdíl jiných jazyků, které mají některá písmena neznělá, například Francouzi nevylovují H, Fidžijci uprostřed některých slov naopak přidávají N. Město, které jsme navštívili se píše Nadi, ale čte Nandi. Ale zpět k místní kuchyni. Kokodu si připravíte následovně. Syrová ryba se nakrájí na kostky a nechá se odležet v citronové šťávě alespoň půl hodiny. Pak přidáme kokosový krém, nakrájené rajče a čili. Z české kuchyně k tomu má asi chuťově nejblíž zavináč s kokosovou příchutí. Fidžijci jsou milovníky kokosů a jsou součástí řady místních jídel. K oblíbeným dezertům patří banán s kokosovým krémem nebo kokosová zmrzlina.

Minimálně polovina lidí, kterým jsme řekly, že se na Fidži chystáme, nás varovala před kanibalstvím, kterým se tropický ráj v minulosti neblaze proslavil. Dnes už si z toho místní tak maximálně dělají srandu. Když jsem se jednou zeptali personálu, co je dnes k obědu, řekli nám jen „bílé maso“ a významně u toho mrkali. Ale nebojte jsem si jistá, že to bylo kuře. Další místní specialitou je pečení v hlíně na rozpálených kamenech. Nejprve se vykope díra v zemi, na kterou se naskládají rozžhavené kameny z ohně, další vrstva je bambus a palmové listí, pak maso, opět palmové listí a vrstva hlíny, které znemožní přístup vzduchu. Bambus tak nevzplane, jen chrání maso před přímým žárem. To se pak udělá na páře ve vlastní šťávě. Na velké oslavy místní zakopou celé prase. My zkusili kuře a šťavnatější stehýnko jsme asi v životě neměli.

Obrázek 3: Maso pečené v hlíně

Tradičním nápojem je zde kava (čti krátce), tedy výluh z kořene pepřovníku, který nemá s kávou nic společného. Ve velkém hmoždíři se nejprve kořen namele na prášek, přes plátýnko se pak louhuje ve velké dřevěné míse se studenou vodou. Nejvýše postavený člen v kruhu nabírá kavu z mísy skořápkou vydlabaného kokosu. Vždy se napije trochu sám a pak podá ostatním. Před i po pití všichni tlesknou a řeknou bula. Což ve fidžijštině znamená ahoj, přeneseně pak život a na zdraví. Chuť ani našedlá barva nápoje není příliš lákavá, připomíná bláto s příchutí pepře a dřeva. Alkohol zde tradičně nepijí. Místní muži si to však bohatě vynahradí kavou, která má uklidňující účinky a uvolňuje svaly. Je to velmi slabá droga a po kalíšku nebo dvou pravděpodobně nic neucítíte. Místní u kavy dokáží sedět hodiny a s velkým množstvím jsou tak uvolnění, že když na ně přijde hlad, neudrží vidličku a jídlo musí koulet po své paži do otevřené pusy, kterou si zapřou o rameno. Nejhorší prý je, když se vám ale jídlo u pusy nepodaří zastavit a vaše zrelaxovaná ruku s ním prostě pokračuje dál. Tuhle historku s námi sdílel místní náčelník a hned potom dodal, že on už kavu nepije. Můj tip je, že paní náčelníková mu kavu zakázala, protože vysedával s chlapy hodiny v kruhu, srkali kavu, místo aby pracovali na plantáži s cukrovou třtinou.

Obrázek 4: Pohoda na Fidži

Během dne i večeře jsme viděli řadu představení místního tance, stavění bambusového voru, pletení sukní a košíků z palmových listů. Namakaní borci se řvaním přiběhli v sukních z trávy. Poskakováním a výkřiky budili respekt. Taková tropická varianta bojové písně „Kdož jsú boží bojovníci“. Kvůli izolovanosti Fidžijci dlouho neuměli zpracovat kovy a všechny tradiční nástroje včetně zbraní jsou ze dřeva, bambusu, palmového listí nebo mušlí. Barevně pomalované látky mají často přírodní motivy s palmou, rybou nebo třeba mušlemi. Obliba tradičního tetování a některé další motivy mají společné prvky s domorodým obyvatelstvem sousedního Nového Zélandu, s Maury. Stejně jako oni i Fidžijci mají tmavou snědou pleť a jsou vysocí s robustní kostrou. I zde však mají někteří problémy s obezitou, za kterou zřejmě mohou tradiční těžká jídla. Tučný kokos, který je základem většiny sladkých i slaných pokrmů, štíhlé postavě příliš nepřeje.

Tož tak. Jako obvykle děkujeme všem čtenářům za přízeň a příští týden se můžete těšit na další díl našeho cestovatelského deníku z Fidži. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R

Žádné komentáře:

Okomentovat