neděle 19. října 2014

O asijské kuchyni v Sydney



Na pestrou nabídku asijských jídel narazíte v Sydney na každém rohu. Jeden australský známý nás vzal na pravou asijskou večeři. Restaurace Ichioku ve čtvrti Newtown patří mezi takzvané teppanyaki restaurace, kde kuchař připravuje jídlo na rozžhaveném plátu přímo před hosty a jeho kuchařský výkon je doplněn náležitou show.

Předkrm přinesla servírka běžně z kuchyně. Měli jsme zeleninový salát s řasou, miso polévku a zeleninu v tempuře (těstíčku). U vývaru s kostkami tofu jsem váhala, co s ním. Jako jediný příbor jsme dostali hůlky. Když ale moje zkušenější sousedka začala polévku z misky pít, bylo po dilematu. Ještě jsme ani nedojedli poslední kousky dýně, cukety a mrkve v těstíčku a už na sebe kuchař strhl pozornost ohromným plamenem, kterým zahájil svoji show u rozpáleného grilu mezi stoly uprostřed restaurace. Plameny vystřídalo hlasité klepání dvou plechových špachtlí do kovového grilovacího plátu a představení mohlo začít. Kuchtík hbitě přehazoval špachtlemi na grilu ryby, mušle, krevety a různé druhy masa. Čerstvé krevety mistrně zbavil hlavičky a nožiček, zalil trochou vína a nechal podusit. Další kolo programu už nenechalo nikoho z hostů pasivním. Po chvilce téměř žonglování, hodil kuchař každému z hostů plastovou misku a do ní poté celé vejce, které předtím nechal krátce na grilu. Většině se vajíčko podařilo do misky chytit. Vedle mé nebohé spolusedící se ale na zemi váleli dva výsledky nepodařeného hodu. A vajíčka nebyla překvapivě vařená, ale syrová. Od úspěšných chytačů kuchař posbíral vajíčka zpět a udělal z nich omeletu, kterou smotal do tenké rolky. Potom jednomu z přítomných pánů naznačil, aby otevřel pusu a chytal kousek omelety. Než se zaskočený chudák stihl rozmyslet, jestli je to vtip anebo to kuchař myslí vážně, už kolem jeho hlavy svištěly v rychlém sledu kusy smaženého vejce. Tahle část nebyla bohužel příliš úspěšná pro většinu z nás.


 

Video 1: Jeden z úspěšnějších hodů rýže

Další chod rýže se zeleninou a vejcem se podával trochu schůdnějším ale neméně efektním způsobem. Kuchař postupně naházel každému z nás tři prázdné plastové misky a na vršek tohoto komínku z misek jsme chytali tu čtvrtou s rýží. Ti, kterým hodil rýži samotnou bez poslední misky, museli dobře vypočítat trajektorii dopadu, aby nebyli celí ohození. Pak ještě následoval dotaz, kdy si dá nožičky z krevet, které se celou dobu tvářili v rohu grilu spíše jako odpad. Poté, co se několik fajnšmekrů přihlásilo, jsem si dodala odvahu a nechala si taky jeden kousek naservírovat. Překvapivě se mi žádná nožička nezasekla mezi zuby, jak jsem se bála. Celé to křupalo jako bramborové chipsy, jen příchuť byla rybí. Ještě musím zmínit netradiční japonské pití, které jsme měli k večeři. Šlo o zelený čaj s opraženými zrnky rýže. Já tomu nápoji na chuť nepřišla, ale Radek si hned druhý den podobný čaj z orestovaného ječmene pořídil i domů. Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že to chutná jako čaj uvařený v připáleném hrnci na dětském táboře.

Koncept „házení jídla“ po hostech vznikl podle jedné z legend v  neúspěšné restauraci, která byla krátce před definitivním uzavřením. Majitel již neměl co ztratit a tak začal své hosty bavit tím, že jídlo namísto klasického servírování začal po opilých zákaznících házet. Ti to pokládali za mimořádně zábavné a jeho snahu oceňovali vysokým spropitným. Z krachující restaurace se díky tomu stalo vyhledávané místo a vznikl celý řetězec podobných restaurací.

Obrázek 1: Optimismus před snědením durianu

V článku o asijských lahůdkách, které jsme měli možnost ochutnat v Sydney, nesmí chybět zmínka o durianu. Toto ovoce je velmi oblíbené v některých asijských zemích. Dřevitá slupka s ostny velikosti míče na ragby skrývá žlutou dužinu. Problém ale je, že pro normálního Evropana je aroma ovoce za hranicí poživatelnosti. Rovněž Asiaté si jsou silné vůně/smradu durianu vědomi a v některých místech je výslovně zakázaná jeho přeprava v MHD a jeho konzumace například v hotelech. Celé ovoce jsme se koupit neodvážili, ale v čínské čtvrti jsme narazili na palačinky plněné šlehačkou a durianem. Zvědavost vyhrála nad opatrností. Vůně durianu přehlušená krémem nebyla nijak výrazná. Chuť prvního sousta byla opravdu zvláštní, ale sníst se to dalo. Druhým kousnutím jsme se ale prokousali do míst s více ovocem. Radek chuť durianu přirovnal k tomu, jako by mu v puse chcíplo nějaké zvíře. Durian je opravdu nesmírně aromatický, a možná právě proto se lidé dělí pouze na ty, kteří ho milují, a ty, kteří ho nenávidí. Příchuť mršiny se nám navíc vracela v průběhu dne v puse ještě několikrát. Dali jsme mu šanci, ale po tomto traumatickém zážitku je definitivně potvrzené, že do skupiny milovníků durianu rozhodně nepatříme.

Obrázek 2: Fazolový nanuk

Durian byl zatím jediné nepříjemné překvapení. Většina ostatních věci, co jsme ochutnali, nás navzdory někdy netradiční kombinaci surovin mile překvapila. Za vyzkoušení rozhodně stojí například tradiční čínský moon cake („měsíční koláček“). Jde o kulaté pečivo velikosti dlaně dekorované různými ornamenty z tenkých proužků těsta. Sladké koláčky jsou dražší i na australské poměry a jsou překvapivě těžké. Když jsme ho měli poprvé, neměli jsme tušení, čím je plněný, a během jídla jsme se to snažili marně uhodnout. Pod tenkou vrstvou těsta následuje tmavě hnědá a světleji hnědá hmota, uvnitř je jasné žlutá náplň. Tak schválně, co byste čekali uvnitř sladkého chutného koláčku? Odpověď je trochu šokující. Koláčky jsou plněné sladkou pastou z černých fazolí, světlejší náplní z lotosu a žlutý vnitřek je kachní žloutek. Náplně se mohou lišit, tato ale patří mezi ty tradiční. Malé černé fazole jsou součástí řady asijských sladkostí. Už jsme vyzkoušeli i fazolový nanuk a byl opravdu dobrý. Na nanuk z kukuřice, který mají v našem oblíbeném asijském obchodě v mrazáku hned vedle, zatím sbíráme odvahu.

Tož tak. Jako obvykle děkujeme všem čtenářům za přízeň a za dva týdny opět v neděli se můžete těšit na článek o našem prvním výletu do Modrých hor. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R

Žádné komentáře:

Okomentovat