pondělí 15. prosince 2014

O sydneyské zmrzlině a dalších dobrotách aneb sladká tečka na konec roku


I když by se možná ze skladby posledních dílů mohlo zdát, že se z mého cestovatelského blogu začíná tak trochu stávat blog kulinární, tento článek jsem si na konci roku odpustit nemohla. Ale slibuji, že od nového roku zařadím více pestrých témat a nebudu provokovat všechny, kdo si dali za novoroční předsevzetí shodit nějaké to kilo. Tím se ale teď netrapme a s chutí do čtení dnešního sladkého dílu.

O tradičních australských oplatkách Tim Tam už jsem se zmiňovala, to jsem ale ještě nevěděla, že sníst je není jen tak. Jednou z variant je z obdélníkové máčené sušenky odkousnout dva protilehlé rohy, do půlky ji namočit do sklenice s mlékem, pít přes ni mléko jako brčkem (nevěřila jsem tomu, ale opravdu to jde) a až potom ji sníst. Tahle varianta mi na rozdíl od té další, co budu popisovat, opravdu chutnala.

Obrázek 1: Návod jak sníst sušenku Tim Tam po australsku

Při jedné večerní procházce jsme narazili na cukrárnu s nabídkou smažených Tim Tam a ze zvědavosti jsme si jednu objednali. Tim Tam smažený v těstíčku se dá popsat jako malá kobliha se sušenkou uprostřed. Reklamní slogan byl přiléhavě doplněn větou „Dieta až zítra“. Až vám někdy přijde, že jste snědením čokolády zhřešili, vězte, že se dá zajít i dál. V těstíčku smažená se tu sehnat i například čokoládová tyčinka Snickers nebo Mars. V této souvislosti mě velmi pobavila informace, co jsme našli k této laskomině na internetu. Podle článku se společnost Mars staví proti této úpravě svých tyčinek a vydala prohlášení, dle kterého smažení tyčinky Mars neodpovídá zdravému a aktivnímu životnímu stylu propagovanému společností. Na zkoušku smažené Mars ani Snickers jsme zatím nenašli odvahu, ale kdybyste měli zájem, v Sydney jsou prý k dostání na Bondi Beach.

Ze všech možných sladkostí ale k létu jistě nejvíce patří zmrzlina. A ani v Austrálii tomu není jinak. Nedaleko našeho domu je vyhlášená zmrzlinárna Messina, která nabízí několik desítek různých příchutí a překrásné zmrzlinové dorty. My zkusili příchuť hruška s rebarborou a byla výborná. Pro milovníky neobvyklých chutí je v nabídce například zmrzlina s příchutí slaného karamelu. Pokud máte odvahu zajít ještě dál, v Čechách k tomu máte příležitost ve Stráži pod Ralskem. Zhruba hodinku od Prahy si jeden Ital otevřel vyhlášenou zmrzlinárnu. V létě nabízí okolo stovky příchutí od těch klasických až po bláznivé jako čabajková, pivní, mateřídoušková, maková a mnoho jiných. 
Další oblíbenou zmrzlinárnou v Sydney je řetězec Gelatissimo, který své zmrzlině neříká anglicky „ice cream“ ale po vzoru italské tradice „gelato“. V jedné jeho pobočce „vaří“ zmrzlinu i moje kamarádka Lenka. A navzdory tomu, že v takovém objemu, jaký tam mají, je to nejen snová práce každého mlsala ale někdy i pořádná dřina, je tam spokojená a vždycky nám se zájmem líčí, jakou zmrzlinu připravovala posledně. Hodně zvědavá jsem byla na zmrzlinu z burákového másla a Lenka nezklamala, umí ji opravdu výbornou. Při její přípravě se nejprve zahřeje mléko, přidají se ztužovače, přimíchá se burákové máslo a pak už se všech za stálého míchání pomalu zchlazuje ve speciálním šlehači. I v Gelatissimu je ale hitem nejen letošního léta příchuť slaný karamel.

Mezi naše oblíbené patří i samoobslužné zmrzlinárny, kde si můžete sami „načepovat“ různé zmrzliny, přisypat ovoce a oříšky, vybrat polevu a další vychytávky. Když tam jdete poprvé, je velmi těžké nenechat se unést, aby výsledná kombinace všech více než třiceti dostupných ingrediencí nedopadla jako dort od pejska a kočičky. V Sydney je nejrozšířenější řetězec Yogurberry, který jako základ svých zmrzlin používají jogurt. Největším zmrzlinovým zážitkem pro mě ale byla návštěva N2 Extreme Gelato. K výrobě zmrzliny tam používají tekutý dusík (odtud taky samotný název zmrzlinárny N2), díky kterému mohou vyrobit zmrzlinu i například z normálně nezmrazitelného alkoholu. Příprava jednotlivých pohárů je show sama o sobě a připomíná spíše než kuchyni chemickou laboratoř. Asijské brýlaté slečny v bílých pláštích vyrábí sladkou pochoutku přímo před zákazníky a kolem svých šlehačů udržují takovou dusíkovou mlhu, za kterou by se schoval celý rybníček Brčálník i s Rákosníčkem. Rovněž estetická stránka finálního produktu je propracovaná do nejmenšího detailu. Neotřelé je např. servírování polevy v plastové injekční stříkačce zapíchnuté do zmrzliny.  

Obrázek 2: Naše N2 zmrzlina – banánové pyré s na kost zmrzlou sušenkovou drtí, slanými buráky a karamelem (vlevo), mangový krém se zmrzlou sněhovou pusinkou (vpravo)

V Sydney žije i velmi početná menšina Asiatů a výrobci zmrzlin a dalších sladkostí se snaží přizpůsobovat nabídku i jim. Co se týče zmrzliny, v čínském městě jsou k dostání například příchutě zelený čaj, černé fazole a kukuřice. Většinu z nich jsme již vyzkoušeli a byly překvapivě dobré. I když to nebyla až taková exotika, jak by se mohlo zdát. Jsou založené převážně na vanilkové zmrzlině a například na mini fazolku narazíte jen občas. Opravdu netradiční ale byla návštěva tchajwanská cukrárny. Výběr nebyl jednoduchý, protože většina menu byla psaná čínskými znaky a pokud už něco bylo anglicky, měli jsme jen malé tušení, jak to bude chutnat. Po dlouhém vybírání jsme si dali fazolovou misku číslo 7. Hromada ledové tříště uprostřed politá třtinovým sirupem byla obklopená různými barevnými kuličkami a kostičkami. Naše světle růžové a oranžové byly z moučného želé, které se nám nepodařilo identifikovat. Další černé želé, hnědé fazolky a pasta ze sladkého kořene taro.

Obrázek 3: Tchajwanský dezert

A aby těch sladkostí nebylo málo, ani letos jsme nemohli vynechat již tradiční předvánoční pečení perníčků. Sehnat potřebné suroviny a vyválet těsto lahví od vína, byla celkem výzva. Ale výsledek stál za to a snad ho docenila i naše mezinárodní skupina pekařů. Jen obvyklý svařák jsme vzhledem k aktuálním letním teplotám v Sydney inovativně nahradili studenou sangrií.
Tož tak. Jako obvykle děkujeme všem čtenářům za přízeň a za dva týdny opět v neděli se můžete těšit na vánoční díl našeho blogu. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R
                                                                                          

Žádné komentáře:

Okomentovat