neděle 26. července 2015

To nejlepší, co se nevešlo v minulém roce


Zní to neuvěřitelně, ale už jsme v Austrálii více než rok, za několik dní oslavíme i rok od zveřejnění prvního dílu našeho Australského deníku a tento díl je už 28. v pořadí. Po krátké kariéře servírky a práci všeho druhu jsem se já vrátila k daním a Radek k IT. Nelehké začátky a toasty s margarínem vystřídalo exotické ovoce, klokaní maso a yum cha a další místní delikatesy. Sydney už začínáme mít v malíčku a podívali jsme se i do centra Austrálie. Už víme, co znamená arvo a brekky, že anglicko-australský puding není žádný puding, ale koláč a přesvědčili jsme se, že spíš než hada a pavouka potkáme v Sydney roztomilé vačice. Pokud vám některá z předchozích částí unikla, nezoufejte, na konci tohoto dílu je jejich seznam. Stačí jen kliknout.

Tento díl je ze střípků, které se nehodily nebo nevešly do předchozích dílů. První z nich se týká australského právního systému. Ten je založen na zvykovém právu, což v praxi znamená, že existuje jen málo zákonů v českém slova smyslu. Soudní procesy se rozhodují na základě sporů rozhodnutých v minulosti. O vině nebo nevině nerozhoduje soudce, ale porota z lidu. Jde o aplikaci zásady, že každý má právo být souzen sobě rovným. Soudce následně rozhodne jen o výši trestu. Účast v porotě je povinná pro každého občana Austrálie, kderý obdrží předvolání. Strany sporu mohou zamítnutím kandidátů ovlivnit složení poroty. Pokud se někomu příliš nehodí účastnit se v porotě, může se pokusit znelíbit oběma stranám například tričkem radikálního hnutí. Zajímavostí také je, že Australané mají povinnost chodit k volbám a za její porušení je čeká nemalá pokuta. Trochu to připomíná komunismus, i když všichni Australané nás ujišťovali, že si mohou vybrat, koho budou volit.

Některé bizarní soudní rozsudky jsou důvodem zvláštního chování Australanů. Pokud se tu něco staví, celá stavba je obehnána vysokým neproniknutelným plotem. Důvodem je rozsudek nad zlodějem, který se vloupal na cizí pozemek, nevšiml si výkopu na bazén a vážně se zranil. Zloděj vysoudil nemalé odškodné za to, že jáma nebyla dostatečně označená a zabezpečená. Bez ohledu na to, že se zranil při lupu. Na rozdíl od českého právního systému ten australský nepředpokládá, že lidé mají přirozenou míru inteligence.

 Obrázek 1: Westfield tower


Westfield tower je nejen nejvyšší věží Sydney, ale se svými 309 metry se pyšní titulem druhá nejvyšší vyhlídka na jižní polokouli. Věž byla slanostně otevřena již v roce 1968. Můžete si zde pronajmout prostory pro koktejlovou párty pro 200 lidí nebo pro 170 sedících hostů. Při příznivém počasí je údajně vidět i přes sto kilometrů vzdálené Modré hory. Výhled na Operu je bohužel zatarasený ostatními mrakodrapy. I přesto jsou restaurace a bar, které se otočí okolo své osy zhruba za hodinu, velkou atrakcí. Westfield tower lze zahlédnout v několika záběrech filmu Mission: Impossible 2, Godzilla a Strážcích vesmíru. Že vám ten poslední film, respektive seriál, nic neříká? Pokud je vám okolo třiceti, jistě si z dětství vzpomenete na seriál o partě, která se pokřikem „Morfujeme“ mění v superhrdiny a zachraňují svět. Na příští rok je připravován film inspirovaný seriálem. Dětské hrdiny vystřídali sexy herci a Westfield tower si zahraje ve finální bitvě s padouchy. Pokud jste na seriálu měli nejraději pestrobarevné upnuté oblečky hlavních hrdinů, přijdete si na své, tvůrci je zanechali i ve filmu v hollywoodském stylu.

Obrázek 2: Makadamové oříšky
 

Makadamové oříšky jsou australská lahůdka, za kterou si v obchodě připlatíte. Na jednom výletě jsme našli obsypaný celý strom. Řada oříšků byla spadaná i pod stromem a pár jsme si jich sebrali. Doma následoval velký boj při jejich otevírání. Kulatá hladká skořápka je opravdový oříšek. Nakonec jsme se probojovali dovnitř, ale ještě že byl Radek nedůvěřivý a hledal makadamové ořechy na internetu. Ukázalo se totiž, že ze všech druhů jsou hospodářsky využívány jen dva, protože ostatní jsou nejedlé nebo jedovaté. Strach nám nedovolil naši kořist ochutnat a ta putovala rychle do koše.

Obrázek 3: Jaro v Sydney

Žakaranda mimózolistá (Jacaranda mimosifolia) je zvláštní rostlina, která na jaře kvete v Sydney na každém rohu. Z dálky jsou stromy tak fialové, že listy není ani vidět. Domovem žakarandy je Jižní Amerika, ale díky záplavě krásných květů se rozšířila po většině světa, kde nemrzne. V Austrálii se jí díky teplému podnebí daří až moc a v některých místech je nutné před její rozpínavostí chránit australskou původní vegetaci. Na žakarandu odkazuje i australská koleda Vánoce, kde rostou eukalypty (Christmas Where The Gum Trees Grow). Stromy kvetou v prosinci, tedy v australském létě a v koledě se zpívá, že když kvetou žakarandy, blíží se vánoční čas. Podobné rčení se traduje i mezi studenty. Tradice, že když začnou kvést, je nejvyšší čas se začít učit na závěrečné zkoušky, vznikla původně v Brisbane, ale rozšířila se i do Sydney. Fotku jsme pořídili v areálu Sydneyské univerzity, která architekturou nápadně připomíná školu Harryho Pottera. Byli jsme se tam projít večer a udivuje mě, že kolem neproletěl nikdo na koštěti. Možná jsme se jenom špatně dívali.

Tož tak. Jako obvykle děkujeme všem čtenářům za přízeň a za dva týdny opět v neděli se můžete těšit na díl o vtipných momentech a zajímavostech práce v Austrálii. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R

Obsah našeho Australského deníku
(pokud vám některý díl unikl, stačí kliknout)
1.       První australské dojmy
4.       Sydneyské zajímavosti
18.   Mardi Gras

neděle 12. července 2015

Cesta do středu Austrálie aneb expedice outback


Sydney – Uluru (Ayers Rock) – Katja Tjuta – Královský kaňon – Alice Springs – Sydney
Hlavní aktéři: Tamara, Honza, Maruška a Radek

Patek 3. července 2015

22:00 - Právě jsem dopekla koláč na cestu. Řízky nebudou. Vyrážím do supermarketu za rohem dokoupit poslední věci. Ještě že taky konzumu dávají zelenou a otevírací doby nejsou omezené zákonem jako třeba v Německu.

00:30 - Balení hotovo. Pasy OK. Vytištěné letenky dvakrát zpáteční, tam žádné. Hledáme na internetu. Ano, bohužel musíme mít vytištěné.

Sobota 4. července 2015

06:00 - Budíček. Copy centra beznadějně zavřená. Cesta do práce, vytisknout zbytek  letenek. Hurá na letiště a dovolená může začít.

15:00 - Máme za sebou 4 hodiny letu a netradiční půlhodinový časový posun. Na letišti nás vítá cedule varující před psem dingo. Při vyzvednutí auta z půjčovny jsme narazili na první překvapení – nedostali jsme žádnou navigaci. Prý tady vede pouze jedna cesta a nedá se ztratit. Pán ještě netuší, že nám se to povede několikrát.

17:00 – Během chvilky už vidíme Uluru v plné kráse. Slunce rychle klesá. Zastavujeme na západ slunce. Podle některých odborníků je Uluru největší monolit pískovce na světě. Nadzemní viditelná část je vysoká 348 metrů a je jen malou částí. Odhaduje se, že podzemní část sahá do hloubky 5 až 6 kilometrů. Kolem celé hory vede jak silnice, tak i zhruba desetikilometrová stezka pro pěší. Okolní krajina je poušť neuvěřitelné rudé barvy, takže za chvíli máme všichni boty jako po tenisovém zápase na antukovém hřišti. V loňském roce navštívilo Uluru bez mála tři sta tisíc turistů. Nejbližší městečko u Uluru, Ayers Rock Resort je po Darwinu, Alice Springs a Katherine čtvrtým největším městem v Severním teritoriu, jednom z australských států. I když má pouze okolo tisíce obyvatel.

19:00 - Uprostřed ničeho s nulovým světelným znečištěním pozorujeme oblohu s dominantním souhvězdím jižního kříže a Mléčnou dráhou. Romantika. Můžeme si odškrtnout, že trávíme dovolenou ve stejné destinaci jako princ William loni.

Obrázek 1: Západ slunce nad Uluru

 Neděle 5. července 2015

06:00 - Brzky budíček a vyrážíme pro změnu na východ slunce. Přes den bylo nebe bez mráčku a příjemná teplota okolo 25°C, ale v noci a k ránu spadly teploty k bodu mrazu.

08:00 - Po snídani pokračujeme do nedalekého Katja Tjuta, takových více Uluru pohromadě. Katja Tjuta se skládá z 36 vrcholů a nejvyšší z nich je bez mála o dvě stě metrů vyšší než Uluru. Cestou míjíme písečné duny spoře porostlé seschlou trávou, keři a výjimečně i stromy. Volíme nejdelší túru, a i když má jen 7 km dává nám v prudkém slunci zabrat. Vybaveni síťkami proti mouchám se vydáváme na cestu. Žíznivé mouchy se lačně vrhají po každé kapce potu a útočí na oči. Máme štěstí, že v zimním období je jich málo a tak síťovaný pytlík se zdrhovadlem na krku po chvíli sundáváme. Fotíme se s českou vlajkou. Australané sedící opodál hádají, že je německá.

13:00 - Drobné spory, zda se vypravit do neprozkoumané části Katja Tjuta nebo opět na Uluru. Vítězí Uluru. Lézt nebo nelézt, to je otázka. Řada návštěvníků si výstup na Uluru dopřeje, i když to je v rozporu se zvyklostmi místních lidí kmene Anangu. My se nakonec rozhodli nelézt.

Obrázek 2: Pohoří Katja Tjuta

17:00 – Pro velký úspěch i dnes opět západ slunce nad Uluru. Část naší výpravy zůstává na přeplněném parkovišti zřízeném pro tento účel. My se vydáváme na procházku okolo hory. Rychle se stmívá, ale máme dost času prohlédnout si jeskyně u paty hory, fresky domorodců a potkáme i skupinku turistů, kteří si zaplatili občerstvení pod hvězdným nebem. Prvotřídní servis jim narušují jen hejna much.  

Pondělí 6. července 2015

09:00 – Po dvojité zastávce v obchodě se suvenýry a dotankovaní plné nádrže vyrážíme na sedmisetkilometrovou cestu do Alice Springs s protažením noh na túře v Královském kanonu zhruba uprostřed. Několik kilometru před Královským kaňonem silnici hustě lemuji zvláštní útvary. Uzavíráme sazky, co žluté, hnědé a nazelenale koule jsou. Pštrosí vejce nebo kameny? Až později jsme zjistili, že jde o plody nějaké rostliny. Zelené vejčité koule byly s rostlinou spojené jen několikametrovým tenkým šlahounem, který na písčité planině z dálky nebyl vidět.

12:00 – Rychlý oběd před túrou a už vyrážíme. Prohlídku Královského kanonu zvládneme vražedným tempem, abychom včas dorazili do naší cílové destinace, města Alice Springs.

Obrázek 3: Královský kaňon

15:00 – Zase na cestě. U silnice vidíme první velbloudy. Střídáme se v řízení a hledá se dobrovolník na řízení po Stuart Highway. Sakra dálnice a jízda vlevo, doufám, že nebudu muset řídit. Nevybrali mě, ale klidně jsem se mohla přihlásit. Dálnice velikosti české okresky s jediným pruhem v každém směru. Potkáváme jen několik málo aut v protisměru. Klidně jsem se mohla přihlásit.

Úterý 7. července 2015

08:00 – Vyrážíme na zdejší safari. Je spíš zoo a návštěvníci chodí mezi velkorysými výběhy. Klokani, emu a největší pavilon nočních živočichů na jižní polokouli. Po představení s dravými ptáky jdeme ještě na prezentaci o tradičním rozdělení společnosti u domorodých obyvatel Austrálie. Aboriginské společnost se skládá ze skupin bez důrazu na pokrevní příbuznost a role rodiny v našem pojití není tak významná. Domorodá společnost má přísná pravidla pro vztahy mezi příbuznými a případě jejich porušení, je pár vykázán z komunity, což znamená v pouštních podmínkách téměř jistou smrt. Tamara s Honzou preferují oběd v restauraci a odpolední spánek. My hltáme konzervu tuňáka a vydáváme se za dalším programem.

13:00 – O létajících doktorech (Royal Flying Doctor Service neboli RFDS) jsem se už zmiňovala v jedno z předchozích dílů (pro zobrazení klikněte zde). Létající doktoři zajišťují zdravotní péči v odlehlých oblastech Austrálie a v Alice Springs mají své muzeum. Jejich předchůdci byli lékaři s povozem a později autem. Nápad na leteckou lékařskou péči se zrodil v hlavě studenta medicíny s vášní pro letectví. Student bohužel tragicky zemřel a jeho realizace už se nedočkal.

V současnosti létající doktoři zajišťují nejen pomoc v akutních případech, ale i například nonstop lékařskou konzultaci po telefonu, včetně předepisování léků na dálku. Po celé Austrálii mají létající doktoři několik základen, celkem s více než třiceti letadly a v průměru řeší jeden případ každé dvě minuty. Doktoři létají jen k 20 až 30 % pacientů. Zbytek řeší vyškolené sestry s konzultací lékaře přes vysílačku. Řadu let se pro napájení vysílaček pro sestry v odlehlých oblastech používal šlapací pohon. Dnes už samozřejmě šlapat nemusí. K dispozici mají obdobné vybavení jako v běžné nemocnici a letadla jsou vybavena jednotkou intenzivní péče.

Obrázek 4: School of the Air

14:30 - Taky si vzpomínáte, jak jste se na základní škole učili o australských dětech, které mají výuku přes rádio? Dnes už to není tak úplně pravda. Poslední lekce přes rádio byla odvysílaná v roce 2005 a v současnosti se využívá výhradně speciální program na video hovory mezi učitelem a studenty. Na začátku každého školního roku dostanou žáci balíček učebnic a studijních materiálů včetně věcí na výtvarnou výchovu. Odlehlé město Alice Springs je první, kde byl podobný koncept výuky v roce 1951 realizován, a pyšní se titulem „největší školní třídou světa“. I když má pouze 120 studentů, její spádová oblast je území větší než tisíc kilometrů čtverečných, tedy zhruba desetkrát větší než Anglie. K dispozici je nejen škola základní, ale i školka pro menší děti. Čtyřikrát ročně se děti potkávají na společný týden v Alice Springs a učitelé navštěvují jednou ročně děti doma, aby se s nimi a rodiči seznámili a zkontrolovali domácí třídu. Poslední rok školy mohou žáci dokončit korespondenčně přes pobočku v Darwinu nebo v některé z internátních škol. V současnosti je v Austrálii 16 škol tohoto druhu. Žáci jsou nejčastěji děti farmářů, policistů a personálu v odlehlých turistických zařízeních. Významnou část studentů tvoří i aboriginské děti, pro které je výuka o to složitější, že mluví jedním až dvěma z šesti v současnosti nejběžnějších aboriginských jazyků, ale angličtina je pro ně často cizí jazyk. Pro děti původních obyvatel Austrálie je obvykle zřízena i kamenná škola, kde je angličtina druhým jazykem a školu na dálku pak mají jako doplňkovou výuku přes satelit.

18:00 - V kempu grilujeme. Krevetové kóma.

Středa 8. července 2015

09:00 – Sedíme na letišti v Alice Springs a čekáme na náš let do Sydney s přestupem v Adelaide. Na přestupu bohužel nemáme dost času na prohlídku města. Zůstáváme na letišti a těšíme se domů. Snad se sem ještě někdy podíváme. 

Tož tak. Jako obvykle děkujeme všem čtenářům za přízeň a za dva týdny opět v neděli to bude skoro přesně rok, co jsme začali s naším blogem a můžete se těšit na to nejlepší, co se nevešlo do předchozích dílů. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R