neděle 19. dubna 2015

Velikonoce u protinožců


O tom, že Velikonoce byly v tradičním smyslu oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, asi už slyšel každý. Ale zamysleli jste se někdy nad tím, že související tradice byly vymyšleny na míru severní polokouli a na té jižní působí někdy trochu zvláštně? Velikonoce jsou oslavou nového života a to nejen toho Ježíšova, ale i mláďat a jarního rozpuku rostlin, což je symbolizováno tradiční žlutou a zelenou, případně i dalšími sytými barvami jara. V Austrálii, respektive na jižní polokouli, ale v době Velikonoc vrcholí podzim a oslava svátků jara, kterou sem přivezli angličtí kolonizátoři, tu dostává podzimní nádech. Obdobnému dilematu čelíte i o Vánocích, které v Austrálii připadají na léto. Moderní multikulturní Austrálie se s tím ale vypořádala po svém. Z každé kultury si vzala něco a dohromady tu vznikl neotřelý mix originálních australských tradic. Příkladem je masopustní průvod Mardi Gras. Původně křesťanskou tradici tu ke své propagaci využili homosexuálové a každoročně se prezentují nejen v Sydney ve velkolepém průvodu. O Mardi Gras se můžete více dočíst v jednom z minulých dílů. Teď už ale zpět k Velikonocům.

Na rozdíl od Česka je v Austrálii státní svátek nejen Velikonoční pondělí, ale i Velký pátek, kdy byl Ježíš podle Bible ukřižován. Datum Velikonoc je v Austrálii stejně jako v Česku pohyblivé a připadá na první úplněk po 21. březnu (první jarní úplněk). Tento výpočet byl zaveden již v roce 532 v rámci juliánského kalendáře Juliem Caesarem. V 16. století byl převzat i kalendářem gregoriánským. Anglický výraz pro Velikonoce „Easter“ je podle některých odvozeno od pohanského označení jara („eastre“) a později i pohanské bohyně matky Eostre, jejíž jméno je v různých zdrojích přepisováno různě. Původ českého slova Velikonoce se zdá zřejmější, ale odborníci se o přesném významu přou. V tradičním pojetí Velikonocům předcházel čtyřicetidenní půst, který je dobou rozjímání. Jeden z největších sydneyských kostelů, katedrála Svaté Marie, ve které jsme se byli před Velikonocemi podívat, měl symbolicky zakryté všechny sochy fialovým plátnem. Znovu odhalené byly až na Velikonoce.

 
Obrázek 1: Katedrála Svaté Marie

K novodobým svátkům patří v Austrálii hot cross buns, tedy kynuté neplněné buchty se sušeným ovocem a kořením, na vrchu se symbolickým křížem. V obchodech tu narazíte i na čokoládové zajíce v barevném alobalu, kteří jsou na chlup stejné jako ti čeští. Zajíc jako symbol plodnosti byl v souvislosti s Velikonocemi pravděpodobně poprvé zmíněn již v 16. století v Německu, odkud se tradice rozšířila do Anglie a dalších zemí. Angličtí dobyvatelé ji pak sebou přivezli i do Austrálie. První sladkosti ve tvaru velikonočních zajíců vznikly až zhruba o 300 let později pravděpodobně opět v Německu. V této oblasti má Austrálie jednu zvláštnost – velikonoční čokoládové bandikuty. Kampaň započala v roce 1991 a měla podpořit ochranu bandikutů, jejichž počty dramaticky klesly díky přemnožení do Austrálie zavlečených králíků. V prodeji byly se sloganem „žádní zajíci, ale bandikuti“. V roce 2015 ale na pultech vyhráli na plné čáře čokoládoví zajíci. Bandikuta jsem neviděla ani jednoho. Ještě že v přírodě to tak drtivá prohra bandikutů není. Na zajímavosti o australské králičí invazi se můžete těšit v příštím díle.

Obrázek 2: Bandikut

K australským velikonočním tradicím patří i barevná vajíčka, spíše ale jen ta čokoládová. Někteří rodiče je schovávají na zahradě a děti je pak hledají a věří, že je tam připravil velikonoční zajíc. Hledání vajíček pro děti pořádá i řada organizací. Zřejmě největší a nejoblíbenější taková akce je v několikakilometrovém Centennial parku. Lístky jsou beznadějně vyprodané již řadu týdnů před Velikonocemi. Na koledu, jakou známe z Česka, australské děti nechodí a velikonoční zajíc jim čokoládová vajíčka schovává už v neděli stejně jako v řadě jiných zemí. Takže tradice veskrze příjemné. Zamysleli jste se ale někdy s odstupem nad těmi českými? Protože je známe od dětství, nepřipadá nám na nich nic zvláštního. Když o nich ale vyprávíte cizincům, nevěřícné výrazy zpravidla střídá zděšení. Tradice pomlázky z vrbového proutí se snad až na Česko, Slovensko a pár sousedních regionů v dnešní době nikde nedodržuje. Pokud tak cizincům řeknete, že kluci a muži vyrazí v pondělí ráno obejít slečny a dámy ve svém okolí, párkrát je přetáhnou pomlázkou, aby neuschly, a za odměnu dostanou štamprli, kraslici a mašličku, zdá se jim to obvykle velmi šokující. Takže až si příště budete povídat s nějakým cizincem, můžete se pobavit jeho reakcí.

V období Velikonoc je velkým lákadlem v Austrálii i Royal Easter Show (česky Královská velikonoční show), která se koná v řadě měst i městeček. V Sydney ji dva týdny hostí bývalý olympijský park. Sami Australané někdy říkají, že slouží k tomu, aby rodiče mohli svým městským dětem ukázat, jak vypadá živá ovečka a že vajíčka nerostou v supermarketu. Zemědělci z venkova dovezou řadu živého dobytka a hrdě představují své produkty. K vidění jsou i různé soutěže, například dřevorubecké nebo ve stříhání ovcí. Velké oblibě se těší i rodeo na divokých koních a nejen pro děti jsou připravené pouťové atrakce. Kamarádi nám festival doporučili nejen jako skvělou možnost seznámit se blíže s australským zemědělstvím, ale i jedinečnou příležitost poznat pravou australskou náturu, slang a přízvuk, na který v multikulturním Sydney hned tak nenarazíte. Od návštěvy nás bohužel odradil déšť, který v Sydney neustal většinu prodlouženého víkendu. Snad nám tedy vyjdou alespoň naše budoucí cestovatelské plány a budeme mít možnost poznat krásy australského venkova na vlastní kůži.

Tož tak. Děkujeme všem čtenářům za přízeň a za dva týdny opět v neděli se můžete těšit na Australskou historii v kostce, ale rozhodně se nebojte strohého výčtu dat a historických událostí. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R

Žádné komentáře:

Okomentovat