neděle 10. dubna 2016

Koalí díl


Na úvod se chci omluvit všem pravidelným čtenářům, kteří marně čekali na tento díl. Přiznáme se po pravdě, prostě jsme to neměli kapacitu. Radka dohnalo nadlidské množství přesčasů a mě zkouškové období. Úsilí se vyplatilo a ze mě je MBA. K pravidelným dílům blogu bychom se zase rádi vrátili. Jako kompromis jsme se rozhodli pro jeden díl měsíčně a těšit se mimo jiné můžete na článek o tom, jak jsme byli v Opeře, o Velkém bariérovém útesu nebo již dlouho slibované povídání o tom, jak Radek projel celý jih Austrálie.

Teď už ale k tématu dnešního dílu, ke koalám a koalí nemocnici (Koala Hospital). Tu jsme navštívili letos na Velikonoce. Koalí nemocnice v Port Macquarie na australském východním pobřeží je největší organizací svého druhu. Což není příliš šokující, vezmeme-li v úvahu, že právě tato oblast Austrálie je jediným místem na světě, kde se koaly v současnosti vyskytují. Zraněnou nebo nemocnou koalu může nahlásit kdokoliv. Dobrovolnici z centra ji vyzvednou a jako projev díků může nálezce "svoji" koalu pojmenovat. O zvířátka se tu starají tak hezky, že některá se sem sama po vyléčení vrací. Známou firmou byl jeden koalí samec, který lezl do areálu a zejména dámského oddělení. Casanova se tam opakovaně vracel tolikrát, že nakonec museli na okolní stromy nainstalovat protikoalí zábrany.

Přes unikátnost a nepochybné zásluhy této organizace jsou výhradním zdrojem jejich příjmů dary a peníze z dobrovolného vstupného. Jedna z proseb koalí nemocnice proto vyzívá návštěvníky, aby napsali dopis některé z veřejnoprávních organizací a požádali o státní příspěvek. K soukromým podporovatelům organizace se připojil například National Geographics, který zde 3 roky natáčel rozsáhlý dokument „Koala Hospital“. Tváří koalí nemocnice se stal populární australský country zpěvák John Williamson. Návštěva záchranného centra pro koaly ho natolik zasáhla, že složil píseň Goodbye Blinky Bill a z jeho štědrého daru mohlo být postaveno nové křídlo nemocnice. Radek tohoto sympaťáka potkal na charitativní akci, kde na podporu znevýhodněných dětí zazpíval mimo jiné i svůj téměř zlidovělý australský hit „I am Australian“.

Fosilie prokázaly, že koaly žijí v Austrálii již minimálně 15 milionů let. V současnosti tu můžete narazit na 12 druhů. V jazyce australských domorodců slovo koala znamená „málo pití“. Koaly se živý téměř výhradně listy eukalyptů, které obsahují 65% vody. Mimo několika nejteplejších dní v roce medvídci vůbec nepijí. Koaly spí v průměru 18 hodin denně. Nejnovější poznatky ukazují, že důvodem není toxicita blahovičníkových listů, ale jejich nízká energetická hodnota. Vůči jedu jsou koaly imunní a nemá na ně žádné omamné účinky, jak se dříve vědci domnívali.

Obrázek 1: Jeden z pacientů koalí nemocnice

Koalí kožíšek dobře izoluje a je voděodolný. V chladnějších dnech se nakudrnatí, v teple zase narovná. Ostrými drápky se mohou zarýt do kůry stromů, když šplhají nahoru. Mimo mírumilovných koal se v Austrálii často mluví i o jejich masožravých příbuzných drob bears. Řadu detailů o nich najdete například na stránkách Australského muzea. Když se začtete pozorně, narazíte mimo jiné na informaci, že napadají zejména turisty a začne vám být jasné, že se jedná o smyšlené zvíře. Australané se tak baví na účet cizinců. Jako zaručená obrana proti medvídkům, kteří napadají oběť tím, že jí skočí za krk, se doporučuje zapletení vidličky do vlasů a namazání zdejší kvasnicovou pomazánkou Vegimite za uchem a v podpaží. S takovým odérem se nemusíte smyšlených příšerek rozhodně bát, ale možná půjdete na túru sami.

I když se to na první pohled nezdá, koaly jsou společenská zvířata. Žijí v koloniích s přísně danou hierarchií. Alfa samec a samice přivádí na svět většinu mláďat. Koala má jedno mládě každé dva roky. Po 36 dnech březosti se rodí mládě velikosti fazole. Holátko si najde cestu do máminy kapsy, kde roste další 4 až 6 měsíců. O lehce nechutných aspektech toho, co tam papá, jsme psali v minulém díle. Pokud vám unikl, můžete si ho přečíst zde. Větší mláďata přelezou na mámina záda, kde se vozí do dvou let. Sexuálně dospělé jsou koaly ve věku 3 až 4 let. Nejsilnější pár obývá nejlepší eukalypty. Ostatní koaly mají každá svůj oblíbený strom, a pokud o něj přijdou, je to pro ně velmi stresující.
Bílí osadníci koalám velmi ublížili, řada z nich uhynula při odlesňování půdy pro zemědělství. Několik milionů koal bylo v průběhu 19. a 20. století uloveno pro jejich hebký kožíšek. V roce 1927, rok před tím než byla vyhlášena jejich ochrana, bylo uloveno a zabito víc než půl milionu koal za jediný rok.

Nikoho asi nepřekvapí, že v současnosti je největším nepřítelem koal provoz na silnicích, lesní požáry nebo utopení v bazénech. Koaly sice umí plavat, ale z bazénu se často kvůli hladkým stěnám nemohou vyškrábat. Při nejmenším šokující je další velmi rozšířený důvod koalí hospitalizace, sice pohlavně přenosná chlamydiová infekce, která může vést až ke slepotě. Kdo by to byl do takových líných zvířátek řekl, že jsou takoví vášnivci.

Dva dny po návštěvě koalí nemocnice se mi objevila na břiše divná vyrážka. I když se později okázalo, že to asi bylo jen otlačenin od neoprenu, představě jak jdu k lékaři s podezřením na infekci, kterou jsem chytila od koaly, jsme se hodně nasmáli. Chlamydie je sice sexuálně přenosná choroba, šíří se ale i jiným kontaktem s nakaženým. Vše mi už naštěstí zmizelo, tak pevně věřím, že není důvod k obavám.

Tož tak. Děkujeme všem čtenářům za přízeň a první neděli příští měsíc se můžete těšit na další díl našeho australského deníku, tentokrát o tom, jak jsme byli v Opeře. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a komentáře.

M+R