úterý 29. července 2014

První australské dojmy



Čistá doba letu z Prahy do Sydney je zhruba 24 hodin, vzdušná vzdálenost přes 16 000 km. Zpravidla se léta s přestupem někde v Asii, což cestu ještě trochu prodlouží. My jsme letěli z Frankfurtu s transferem v Tajpeji téměř dva dny a uletěli jsme polovinu obvodu zeměkoule. 

Ze slunečných Čech jsme odjížděli v červenci, kdy v Austrálii vrcholí zima. Naproti tomu prosinec, leden a únor jsou zde letní měsíce. V červenci, nejchladnějším měsíci, se denní teploty v Sydney pohybují mezi 8°C a 16°C. Což by se mohlo v porovnání s Čechami zdát jako velmi mírná zima. Avšak většinu doby tu velmi chladně fouká. V centru Sydney je navíc řada čtyřicetipatrových a vyšších budov, které příliš neumožňují slunci proniknout do ulic. Hlavně brzy ráno či později večer se teplota pocitově často blíží nule a zimní bunda je navzdory hodnotám na teploměru téměř nutností. Další nepříjemností zdejší zimy jsou netěsnící jednoduchá okna a absence topení ve většině budov, což lze pocítit hlavně v noci, kdy teploty spadnou k 5°C.



Obrázek 1: Pohled na Central Business District (CBD) z Darling Harbour

Většina z nás si ze školní výuky vzpomene, že Austrálie je bývalou anglickou kolonií. Ne každý už ale ví, že hlavou Australského společenství je i dnes anglická královna Alžběta II., která je zde reprezentována generálním guvernérem. Z anglické kultury si Austrálie ponechal například ježdění vlevo. Namísto anglické libry tu však platí australský dolar, který je necelých 20 korun. Podle Big Mac indexu by mělo být v Austrálii v porovnání s ČR sice dráž jen zhruba o 50%. Podle naší zkušenosti jsou ale ceny za ubytování a potraviny v Sydney zhruba třikrát až čtyřikrát vyšší než v Praze. 

V Austrálii žije přibližně 23,5 milionů obyvatel. Největším městem je se 4 miliony Sydney. Hlavním městem je ale s necelými 400 000 obyvatel Canberra. Nejsem si zcela jistá, jak je to v jiných městech, ale v sydneyských ulicích mě překvapil velký počet cizinců. Zastoupení Asiatů a Australanů s anglickými kořeny se zdá být zhruba jedna k jedné. Řada obyvatel Austrálie asijského původu se však již narodili zde a cítí se býti Australany. Asijská kultura a kuchyně tu mají silné zastoupení. V Sydney tak například mimo čínské čtvrti najdeme i čtvrť thajskou. Původních obyvatel, Aboriginců, je podle statistik pouze 1%. My jsme zatím potkali jen dva hrající v centru na didgeridoo. 

Podle našeho prvního dojmu jsou Australané tak zdvořilí, až nás to někdy vyvádí z míry. Při nákupu košile mi prodavač našel moji velikost, a když mi ji podává, ptá se, jestli bych pro něho neudělala laskavost. Ostražitě jsem čekala ledacos, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že tou laskavostí bude to, abych si nezapomněla zapnout košili u krku, abych viděla, jak mi sedí límeček. Četné zkušenosti máme i s díváním se do mapy, které skoro vždy vede k tomu, že se někdo z kolemjdoucích zeptá, jestli nepotřebujeme pomoc.



Obrázek 2: Noční CBD a Queen Victoria Building
 
Časové pásmo Sydney je oficiálně plus 9 hodin vůči středoevropskému času. V realitě to však je trochu zamotanější. V českém létě je v Sydney o 8 hodin víc. V zimě je to díky přechodům na letní a zimní čas plus 10 hodin. Celý australský kontinent je rozdělen do tří základních časových pásem. Kromě toho existuje i řada výjimek a oblastí, kde je časový posun pouze půlhodinový. Zmatky také mohou způsobit oblasti, které na rozdíl od většiny Austrálie na letní čas nepřechází.

Co se týče zdejších obávaných pavouků, dostali jsme radu, že těch velkých jako dlaň se bát nemusíme, ale obvykle čím menší pavouk tím jedovatější. Po několika týdnech tady jsme viděli pavouka pouze jednoho, o to dramatičtěji to ale probíhalo. Nezoufáme, jen co se oteplí, prý pavouci vylezou. Zabíjení našeho prvního australského pavouka velikosti klíštěte byla v návaznosti na předchozí varování velká akce. Jestli byl opravdu tak jedovatý, dodnes nevíme. V Čechách bychom takovou miniaturu pravděpodobně nechali lézt dál. 

Stále se také snažíme ulovit fotku s klokany. Upřímně převážně kvůli tomu, že se na ně každý ptá. S klokany v Sydney je to trochu problém. Žádní zde nejsou. Zatím máme alespoň několik fotek s klokany plyšovými a podobně jako my je na tom i řada Australanů - 90% všech obyvatel Austrálie žije v 10 největších městech a řada z nich viděla klokana jen v zoo. 

Tož tak. Děkujeme všem čtenářům za přízeň a rádi bychom v psaní zajímavostí o Austrálii pokračovali. Budeme vděční za veškeré dotazy, náměty a připomínky. 

M+R